Informatie voor jou

Op deze pagina nodigen we je uit om op verkenning te gaan in het aanbod van informatie, dienst en hulpverlening die ondersteunen bij het opgroeien en opvoeden van kinderen.

Diensten die je omringen bij zwangerschap en geboorte

De Vroedvrouw

Er is een baby op komst!

Of het nu je eerste of volgende kindje is, elke zwangerschap is uniek. Daarom is het goed dat je kan rekenen op de ervaring en deskundigheid van een vroedvrouw.

Vroedvrouwen zijn experts met een medische opleiding en praktijkervaring. Ze begeleiden van bij kinderwens, tijdens de zwangerschap, arbeid en bevalling en in de kraamtijd. De kostprijs van een vroedvrouw wordt terugbetaald door je ziekenfonds, andere bijkomende kosten betaal je zelf. Kijk zeker ook de eventuele tussenkomst van je hospitalisatieverzekering na!

Ga tijdig op zoek naar een  vroedvrouw uit jou buurt en maak al tijdens je zwangerschap even kennis met elkaar, zo ben je alvast met elkaar vertrouwd als je kindje geboren wordt.  

Regio verpleegkundige Kind en Gezin

Maak een afspraak met een regioverpleegkundige van Kind en Gezin . Zij komen vrijblijvend bij je langs tijdens je zwangerschap, zo kunnen jullie alvast kennis maken. De verpleegkundigen helpen je verder bij je vragen en bekijken welke dienst of hulp jou indien gewenst nog verder kan ondersteunen. 

Bekijk deze voorstelling en ontdek meteen wat Kind en Gezin voor jou kan betekenen!

 

Kraamzorg, hulp in huis na je bevalling

Na je bevalling blijf je maar enkele dagen in het  ziekenhuis. Thuis kan je rekenen op de ondersteuning van een kraamverzorgende. Tot 8 weken na de bevalling kunnen ze je helpen met niet-medische zorgen: verzorging van je baby, advies, steun en een luisterend oor, ondersteuning bij borstvoeding of flesvoeding. Ze staan ook in voor huishoudelijke taken (afwassen, koken, boodschappen, was/strijk) en ondersteunen in de zorg voor broertjes of zusjes

Zo heb jij zelf de nodige tijd om te rusten, te wennen en samen met je gezinnetje een nieuw evenwicht te vinden.

De kostprijs hangt af van je inkomen en gezinssituatie. Sommige ziekenfondsen geven een tussenkomst.
Vraag kraamzorg op tijd aan, bij voorkeur als je 5 à 6 maanden zwanger bent. 

Diensten Kraamzorg in onze regio:

Nachtzorg Kempen

Nood aan een nacht doorslapen? Is de zorg voor je meerling toch ook echt 'meer'-zorg? Heb je even nood aan een pauze van jouw huilbaby? Heb je zelf gezondheidsproblemen waardoor je het allemaal niet lukt?

Dan zijn de verzorgenden van Nachtzorg Kempen er voor julie!

Ze bieden ondersteuning tijdens de nacht voor jezelf, jouw kind en eventuele partner. Dat in je eigen huis, veilige omgeving voor je kind.

De professionele verzorgende komt om 22.00u en vertrekt terug naar huis om 7u, zodat jij gerust kan zijn!

Kinesiterapie

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. De zwangerschap beïnvloedt onder meer je houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid en ademhaling.

Zwangerschapskinesitherapie helpt je om die veranderingen op te vangen en je lichaam optimaal voor te bereiden op de bevalling of zwangerschapsgerelateerde klachten als hoofdpijn, klachten aan je rug of bekkenDaarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het oefenen van de bekkenbodemspieren die je na de bevalling opnieuw moet versterken. 

Vraag aan je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog welke kinesitherapeuten in je buurt gespecialiseerd zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen of bekkenrevalidatie.

De Gynaecoloog

De Dienst Gynacologie-verloskunde van AZ St. Elisabeth Herentals staat voor je klaar!

Zwangere ouders worden uitgenodigd om een  bezoekje te brengen aan de  kraamafdeling en het verloskwartier. De rondleidingen zijn gratis en worden gepland van 
18.30 tot 19.30 u en van 20.00 tot 21.00 uur, na telefonische afspraak (014 24 64 25).

Huis van het kind Middenkempen

Lierseweg 132 a
2200 Herentals