
Onze flyers van Huis van het Kind
Wil je onze info graag delen met je gebruikers?
Hieronder vind je flyers van onze vaste activiteiten en aanbod!
OverHoop
Samen voorbij trauma
Veel kinderen maken in hun kindertijd negatieve ervaringen mee. Gelukkig hoeven die niet per se tot ontwikkelingstrauma te leiden.
Wanneer we vanuit de omgeving, liefst zo vroeg mogelijk, aandachtig zijn voor kinderen en gezinnen die zich in uitzonderlijk stressvolle situaties bevinden, kan veel leed worden voorkomen. Wie dicht bij kinderen en gezinnen werkt, kan dan ook een belangrijke rol spelen: een huisarts, een leerkracht, een maatschappelijk werker, een apotheker, een sportcoach, ... Kortom, alle professionele en informele zorg- en hulpverleners van de nulde- en eerstelijn kunnen samen de impact van ingrijpende negatieve ervaringen op een kind verkleinen. Daarom wil OverHoop de versnipperde inzichten en kennis over ontwikkelingstrauma verzamelen en delen, bestaande initiatieven van preventie tot herstel in de praktijk versterken en verspreiden. Op die manier wil OverHoop iedereen die met kinderen werkt houvast bieden.
Huis van het Kind Middenkempen is in 2025 trekker van het OverHoop project. We hebben ons geëngageerd om binnen onze regio 0e en 1e lijn medewerkers te sensibiliseren rond het thema Trauma en trauma sensitiviteit.Daartoe worden er dit jaar voor verschillende doelgroepen vormingen rond het thema geörganiseerd voor 0e en 1e lijnsmedewerkers in onze regio.
Voor begleiders van BKO, ELZ medewerkers en ons perinataal netwerk organiseren we de workshop De Traumakoffer, in samenwerking met PANGG 0-18.Deze vorming is opgebouwd uit een theoretisch luik, waarin wordt stilgestaan bij stress, chronische stress, trauma en complex trauma, hoe deze processen tot stand komen en welke uitdagingen er zijn. Daarnaast krijgen deelnemers tips en tricks in het omgaan met kinderen met een (complex) trauma.
Voor de partners uit ons loket kinderopvang staat een vorming met Perinet op de agenda: Samen een warm nest bouwen rond gezinnen. Thema’s die we samen verkennen: een inkijk in de perinatale levensfase,
regulatie van jonge kinderen - ouders - begeleiders, communicatie metouders, reflectieve vaardigheden, samen zorgen als team
Lees hier meer over OverHoop: Samen voorbij trauma - OverHoop

Jom - Jeugdvraag op maat
Met Jeugdvraag Op Maat willen we samen een krachtig antwoord bieden op uitdagingen die gezinnen en hun netwerk tegenkomen in het (samen)leven, waarbij hun ontwikkelingskansen, welzijn en/of veiligheid onder spanning staan.,We willen samen mogelijkheden creëren opdat kinderen, jongeren en hun omgeving de regie terug in handen krijgen en kansrijk kunnen opgroeien.
We doen dit door de onthalen van de Trefplaats samen te voegen met de onthalen van van Positieve Heroriëntering, indicatiestelling contextbegeleiding en indicatiestelling dagbegeleiding in groep & contextbegeleiding van Cirkant, Ter Loke en De Waaiburg. Door deze onthalen samen te voegen zorgen we voor meer efficiëntie en een grotere continuïteit in opvolging van vragen.
Dagelijks wordt de telefoon op 2 lijnen tegelijk bemand door een multidisciplinair team die onbevooroordeeld luisteren naar de vraagsteller aan de andere kant van de lijn. Samen gaan we op pad met het gezin en iedereen die mee betrokken is. We willen luisteren én doen.
Jeugdvraag Op Maat wil dankzij actieve partnerschappen met iedere partner in de Kempen de mazen van het net helpen te dichten. JOM is ervan overtuigd dat we enkel als we samenwerken een aanbod kunnen creëren op maat van de gezinnen.
We hebben dan ook de missie / ambitie om gedeelde verantwoordelijkheid en samen dragen als speerpunt te gebruiken in onze contacten in de regio om dit gedachtegoed te helpen verspreiden. We geloven in het stimuleren van de groeikracht van zowel gezinnen als professionals en willen hierin de nodige ondersteuning bieden.
Het JOM-team is dagelijks telefonisch bereikbaar op het nummer 014/14 04 49
maandag: 13u-16u
dinsdag: 17u-20u
woensdag, donderdag en vrijdag: 9u-12u
