Informatie voor jouGezondheid & mentaal welbevinden

Een gezond lichaam

Gezond opgroeien

Een goede gezondheid is goud waard.

Als ouder kan je heel wat doen om je kind te helpen bij een gezonde ontwikkeling door het aanbieden van een gezond eet en bewegingspatroon

In de veelheid van informatie over gezondheid en gezond leven is het echter vaak zoeken naar betrouwbare info. Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil je op een toegankelijke manier helpen om gezond te leven. Met onderbouwd advies, concrete tips en kant-en-klare projecten!

Gezonde voeding

Een evenwichtige en gevarieerde voeding is cruciaal om een optimale groei en ontwikkeling van kinderen te verzekeren

Bij Het Voedingsinformatiecentrum vind je een antwoord op al je vragen over gezonde voeding per leeftijdsfase. 

Ook op de website van Gezond leven  en Kind en Gezin vind je heel wat tips, of bekijk de thema boekjes hieronder, voor kids en jongeren!

Is je kindje tussen 2 en 4 maanden en ga je binnenkort de  overgang maken van fles naar vaste voeding? Dan wordt je door Kind en Gezin uitgenodigd om deel aan de workshop 'Starten met vaste voeding'. Naast info en tips iwordt er ook altijd ruimte voor zien voor je eigen vragen!

 

Preventieve gezondheidsinfo door Kind en Gezin

  • Wil je meer weten over kinderziektes en hun symptomen?
  • Wat doe je als je kindje koorts maakt?
  • Wat voorzie je best in je huisapotheek?
  • Waarom worden kinderen gevaccineerd en hoe verloopt dat?

Voor al deze preventieve gezondheidsinfo kan je terecht bij de regio verpleegkundigen en op de website van Kind en Gezin.

Belang van beweging

Ken je de bewegingsdriehoek al? 

Bewegen is bevorderlijk voor lichaam en geest. Welke leeftijd je ook hebt. Genoeg bewegen, gezonde voeding en voldoende slapen zijn een gouden combinatie voor een gezonde en goede groei. Als een kind die gezonde gewoontes al op piepjonge leeftijd eigen maakt, plukt hij of zij daar een leven lang de vruchten van!

Samen met je kindje spelen en bewegen is niet alleen leuk, je stimuleert zo ook de motorische en cognitieve ontwikkeling van je kind. 

Jaarlijks organiseren we in samenwerking met CM een sessie Peuters in actie! in elke van onze 7 deelgemeenten. Deze gratis doe-sessie is voor kinderen tussen één en drie jaar, samen met hun (groot)ouders. Je krijgt er concrete beweegtips en tips voor spelimpulsen van de allerkleinsten om hen te doen bewegen!

Neem een kijkje op onze kalender voor concrete data en inschrijving!

Zindelijk worden

Tussen 2 en 5 jaar zetten kinderen een belangrijke stap, ze leren op het potje gaan.

Elk kind wordt zindelijk op zijn eigen tempo.

Het is een proces dat je kan ondersteunen maar niet kan forceren. Je kindje moet er immers klaar voor zijn; zowel lichamelijk (de blaas moet sterk genoeg zijn) als psychisch (het moet voelen dat het naar het potje moet, begrijpen wat er moet gebeuren en willen op het potje gaan). Als ouder, grootouder, opvang kan je je peuter hierbij samen ondersteunen. 

Starten op het gepaste moment en een ontspannen aanpak zijn hier fundamenteel.

Wil je graag meer tips om je peuter hierin te ondersteunen? Lees dan de brochure hieronder en neem  zeker ook eens een kijkje in het dossier Zindelijkheid op Groeimee!

 

Huis van het kind Middenkempen

Lierseweg 132 a
2200 Herentals