Informatie voor jouGezondheid & mentaal welbevinden

Tieners en jongeren

Ondersteuning van jongeren

Kinderen worden jongvolwassenen. Hun sociaal emotionele ontwikkeling kent dan veel uitdagingen. Ze leren omgaan met nieuwe verantwoordelijkheden en vrijheid, zoeken hun plekje in de grote wereld, verkennen hun talenten en botsen op hun grenzen.

In deze periode zijn vrienden erg belangrijk. Ouders kunnen hun kind nabij zijn, maar sommige onderwerpen vinden tieners en jongeren wat moeilijker om met hen te bespreken.

Daarom is het belangrijk dat zij zelf op zoek kunnen gaan naar betrouwbare informatie en indien nodig hulp van een derde. 
Maak hen daarom vertrouwd met het aanbod en onderstaande websites!  Daar kunnen ze, naast info, ook terecht bij een deskundige medewerker om (via chat)  te praten over hun vragen of zorgen.


 

OverKophuis Kempen

 

In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. Via hun site kan je chatten met Awel en je laten inspireren door filmpjes en verhalen. Als je zelf fijne filmpjes of teksten wil delen, dat kan ook! Wat jou helpt of raakt, helpt of raakt een ander misschien ook.

Het OverKophuis heeft een plekje in de bovenruimte van JHTiener op de Grote Markt in Herentals. Jongeren van 12  tot 25 jaar kunnen er tijdens de openingsmomenten op dinsdag en woensdag terecht voor activiteiten, workshops of gewoon om te komen chillen. Ze mogen er volledig zichzelf zijn.

OverKop, een initiatief van CAW De Kempen en Arktos en de lokale besturen, zet in op het versterken van het mentaal welbevinden van jongeren en een laagdrempelige toegang voorzien naar professionele theraepeutische hulp. 

Hulplijnen voor jongeren


Awel luistert naar kinderen en jongeren. Ze kunnen er naar bellen, chatten of mailen met al hun vragen in hun leefwereld. 

Nok Nok  verzamelt tips, opdrachten en verhalen om je goed in je vel te voelen. Ook voor een dipje of een tegenslag kan je hier terecht.  

Geen vraag blijft onbeantwoord bij  Wat Wat! No nonsense info voor jongeren!
 
Nu praat ik er over  is een chatbox voor jongeren die slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld.
Zij kunnen ook terecht bij de hulplijn 1712 voor al hun vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Het gesprek is gratis en anoniem.
 
Tweehuizen is een website met info en tips over echtscheiding en co-ouderschap

Teleblok is er voor studenten, met tips om optimaal te studeren, de ideale studieplanner en een chat voor studenten tijdens de blokperiode.

Vragen over gender en seksuele voorkeur ? Neem een kijkje bij Lumi  en Wel Jong Niet Hetero  

Jongeren Advies Centrum

Jong zijn is niet altijd gemakkelijk. Soms kan je met je zorgen terecht bij vrienden en familie of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal niet meer lukt. Dan heb je recht op hulp!
 
Bij het  JAC kunnen kinden jongeren tussen 12 en 25 jaar terecht voor info, advies en een rustig gesprek. Op woensdag namiddag kan je er gewoon binnenstappen, andere momenten na afspraak. Geen zin om langs te gaan? Je kan ook bellen, mailen of je chatten met de medewerkers.

JAC ontwikkelde ook Heyday, een app die jonge mensen ondersteunt  bij zelfstandig wonen. Je vindt er alles over:

  • Alleen gaan wonen
  • Geld en administratie
  • Je verplichtingen als huurder
  • Handige tips om als jongere je plan te trekken
 

Centrum voor leerlingbegeleiding

Elke erkende school in Vlaanderen werkt samen met een CLB. Er werkt een team van deskundigen; artsen, verpleegkundigen, psychologen, pedagogen en maatschappelijk werkers. Het CLB is verantwoordelijk voor het medisch schooltoezicht, maar je kan er als ouder of leerling ook gratis terecht voor hulp bij leerproblemen, studiekeuze en psychische en sociale problemen zoals pesten, faalangst, concentratieproblemen...

Over alle CLB's heen is er een overkoepelend aanbod voor jongeren en ouders gekomen: de CLB ch@t, waar je in een kort gesprekje je vraag kan bespreken met een CLB medewerker.

Veilig online

Cyberpesten, delen van intieme foto’s zonder jouw toestemming bij sexting, oplichting bij "fantastische” aanbiedingen, grooming… 
Het internet en de sociale media zijn prachtige uitvindingen maar soms kan er ook wel eens iets goed fout lopen. 
Blijf daarom goed geïnformeerd!

Huis van het kind Middenkempen

Lierseweg 132 a
2200 Herentals