Informatie voor jouGezondheid & mentaal welbevinden

Roken, alcohol, gamen, drugs

Verslavingsproblematiek

Alcohol en drugs, maar ook roken, gokken en gamen kunnen verslavend werken. 

  • Wanneer mag mijn zoon zijn eerste pint drinken?
  • Moet ik met mijn kind over drugs of alcohol te praten? En hoe begin ik daar best aan?
  • Wat moet ik daar zelf over weten?

Thema's die je als ouder niet kan negeren in de opvoeding van je opgroeiend kind. Bij de Druglijn vind je meer info en tips over hoe je met jongeren het gesprek hierrond kan aangaan.

 

 

 

 

 

Informatie, advies en begeleiding

Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs - VAD biedt betrouwbaar en onafhankelijk advies en materialen over alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Drughulp Kempen is bereikbaar voor iedereen die informatie, advies en begeleiding wil over alcohol en andere genotsmiddelen.

CGG Kempen alcohol en drugs richt zich naar iedereen die een vraag heeft naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond alcohol, illegale drugs, medicatie en gokken. Zowel de gebruiker zelf als mensen uit de directe of ruimere omgeving kunnen hier terecht. Zij organiseren in onze regio ook jaarlijks workshops voor ouders van jongeren rond gamen en opvoeden rond alcohol en druggebruik.

 

Roken

De meeste mensen die roken zijn er als tiener mee begonnen. Volgens de gezondheidsenquête van Sciensano rookt de Vlaming zijn eerste volledige sigaret op de leeftijd van ongeveer 16 jaar.
Tabakspreventie is er op gericht om te voorkomen dat jongeren starten met roken, of die net gestart zijn met expirimenteren te informeren opdat het geen gewoonte wordt. Jonge mensen leren door info en door voorbeeldgedrag. Lees er alles over tabakspreventie en wat je kan doen op Gezond leven.
 
Iedereen kan zich inzetten voor een rookvrije toekomst voor onze kinderen en jongeren! Volg Generatie Rookvrij en blijf op de hoogte en zet mee je schouders onder Generatie Rookvrij; organiseer een rookvrij buurtfeest, hang een affiche aan je raam, stuur een brief naar een omgeving die jij graag rookvrij zou zien …. En overtuig zoveel mogelijk anderen om ook mee te doen! Op deze pagina vind je tal van mogelijkheden en inspiratie om je steentje bij te dragen. 

Gamen en gokken

Gamen hoort er tegenwoordig helemaal bij. Maar soms gaat het te ver en  kan het gamegadrag het normale leven van een jongere belemmeren. Om snel vast te kunnen stellen of gamegedrag problematisch is, heeft SolutionS een gameverslaving test voor je ontwikkeld. Met deze zelftest krijg je binnen een paar minuten meer inzicht in je gamegedrag en kun je vaststellen of je gedrag zich richting een gameverslaving begeeft. 

Via de tool Game(L)Over van VAD/De Druglijn kunnen jongeren en hun ouders zich informeren over beginnend problematisch tot riskant game gedrag.

Gokken en kanssepelen zijn wettelijk niet toegelaten voor jongeren. Toch geven heel wat jongeren aan het al eens gedaan te hebben. Problemen met gokken? Neem een kijkje op Gokhulp.

Ontmoeting

Heb je problemen met alcohol, zelf of in je omgeving? Dan kan je gratis en anoniem  voor een luisterend oor of hulp terecht bij  Project Jongeren. 

Mensen die betrokken zijn of info zoeken over complexe verslavingsproblematiek kunnen elkaar laagdrempelig en veilig ontmoeten op de contactgroepen van Verslavingskoepel in onze regio.

Huis van het kind Middenkempen

Lierseweg 132 a
2200 Herentals