Informatie voor jouGezondheid & mentaal welbevinden

Gezondheidsdiensten

Gezondheidsdiensten

Gezond leven is de basis van geluk. Deze diensten volgen de ontwikkeling van je kind mee op, van baby tot jongvolwassene!
 
Bij alle vragen over de gezondheid of de ontwikkeling van van je kind kan je in eerste instantie altijd terecht bij je huisdokter of kinderarts.
Een zieke in het weekend? Neem dan contact op met de huisartsenwachtpost Zuiderkempen.
Ook de apotheker kan je helpen bij vragen rond behandeling en medicatie die eventueel noodzakelijk zijn.
 
Gezonde kindertanden zijn de basis voor een goede gezondheid. Leer kinderen hoe ze goed voor hun gebit moeten zorgen. Vanaf twee jaar neem je je kindje best een eerste maal mee om het gewoon te maken aan de tandarts. Zo voorkom je tandbederf en leg je de basis voor een goede mondhygiëne in de toekomst. Tot hun acchttiende verjaardag krijg je de gewone tandzorg volledig terugbetaald door je mutualiteit.
 
Mutualiteiten betalen (gedeeltelijk) de kostprijs van medische behandelingen terug. Daarnaast voorzien ze vaak nog tal van andere voordelen voor kosten verbonden aan ontwikkeling en groeien van kinderen (bijvoorbeeld tussenkomst in kosten van orthodontie, logopedie, bril of lenzen, therapie, (shool)reizen of kampen, (sport)verenigingen...)

Consultatiebureau

Baby's en peuters tot 3 jaar worden opgevolgd door het consultatiebureau. Op 10 belangrijke momenten in de ontwikkeling van je kind is er een gratis consult voorzien waarin groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind wordt opgevolgd. Tijdens bepaalde consulten krijgt je kind een vaccinatie. 

In het consultatiebureau werk een team van medewerkers; je kindje wordt er gemeten en gewogen door vrijwillgers, de arts onderzoekt en vaccineert je kindje. Verder kan je ook terecht bij de verpleegkundigen Kind en Gezin met al je vragen over voeding, slapen, opvoeden en ontwikkeling.
 

In onze regio zijn er 5 consultatiebureaus, je bent vrij in keuze.  Een afspraak maken kan via 078 150 100, ook tussen de vaste consulten in.
  • CB Herentals Zandstraat  42 
  • CB Herentals Hellekensstraat  2
  • CB Grobbendonk Astridplein 11 
  • CB Lille Gierlebaan 26 a
  • CB Kasterlee Mgr. Cardijnstraat 4


 

Wijkgezondheidscentrum

Een wijkgezondheidscentrum is een multidisciplinaire groepspraktijk waar huisartsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychologen, ... samenwerken onder één dak. Alle zorgverleners werken met elkaar samen met aandacht voor lichamelijke, psychische en sociale gezondheidsaspecten.

Bij  wijkgezondheidscentrum Herentals en wijkgezondheidscentrum De Berk  kunnen alle inwoners die wonen in het werkingsgebied zich inschrijven

In het centrum wordt gewerkt met een ‘forfaitair betalingssysteem’. Als je bent ingeschreven, betaal je zelf geen persoonlijke bijdrage als je langskomt in het centrum. Het ziekenfonds betaalt maandelijks een vast bedrag per patiënt aan het wijkgezondheidscentrum.

Zo staan ze in voor kwalitatieve en toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen!

Medisch onderzoek door CLB

Vanaf 3 jaar, als je kindje naar de kleuterschool  gaat, start het Centrum voor Leerlingbegeleiding dat verbonden is aan de school met de preventie gezondheidsopvolging tot het einde van zijn of haar schoolcarrière. 

Zij doen op vaste momenten een medisch onderzoek van alle leerlingen. Daarin zetten ze het vaccinatieschema verder en volgen de ontwikkeling op. Daarnaast gaat er ook aandacht naar de gezinssituatie, leefgewoonten en welbevinden van de kinderen en jongeren.
 

Eetproblemen

Eetproblemen bij kinderen kunnen ouders heel wat kopzorgen bezorgen.

  • Moet mijn baby zijn fles leegdrinken? Moet mijn peuter zijn bord leegeten? Eet mijn kind niet teveel of te weinig?
  • Waarom lust mijn kleuter opeens zo weinig? Hoe kan ik hem of haar aanmoedigen om te proeven en meer groenten en fruit te eten?
  • Hoe vermijd ik dat mijn puber te veel snoept, of zich laat meeslepen door strenge diëten en schoonheidsidealen? 

Alles over de normale ontwikkeling van eetgedrag en tal van tips vind je op eetexpert.

Diëtisten zijn opgeleid om mensen voedings- en leefstijladvies op maat te geven, voor diverse leeftijdsgroepen en bij diverse ziekten of problemen (zoals diabetisch of hart en vaat -of voeding gerelateerde ziekten). Je kan hen contacteren bij eet en voedingsproblemen bij kinderen en jongeren. Sommige mutualiteiten bieden hieren een tussenkomst in de kostprijs . 

Stoppen met roken

Ben jij ouder van een tiener of jongere? Ga het gesprek aan! Op Gezond leven vind je tips om roken bespreekbaar te maken.  
 
Roken is schadelijk voor de gezondheid van zowel de roker als zijn omgeving, maar Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan. 
 
Met een goede en professionele begeleiding verhoog je je slaagkans! Raadpleeg je huisarts
Zij kunnen je eventueel ook doorverwijzen naar een tabakoloog of hulpverlener voor rookstopondersteuning. Meer info vind je ook terug op Vlaanderen stopt met roken. 
Kijk even na bij je mutualiteit, zij betalen mogelijk een deel van de kosten voor professionele begeleiding terug.

Huis van het kind Middenkempen

Lierseweg 132 a
2200 Herentals