Informatie voor jouOpvoeding & ondersteuning

Opvoedingsondersteuning en hulpverlening

SpeelBabbel, voor speelplezier, steun en advies bij elkaar!

Ben je zwanger of heb je een (klein)kindje tussen 0 en 3 jaar? Dan verwelkomen we jullie graag in onze SpeelBabbel; een spel en ontmoetingsmoment voor de allerkleinsten
De SpeelBabbels gaan viertal keer per week door, afwisselend in elk van onze gemeenten. Je kan er vrijblijvend en gratis komen spelen met je kindje tussen 9.00 en 11.00u, wanneer het voor jou en je kindje past. 
 
Ouders en grootouders vinden en steunen er elkaar. Gezien de kindjes in eenzelfde leeftijdsfase zitten en ouders met dezelfde (opvoedings) situaties geconfronteerd worden, zijn verhalen van anderen herkenbaar en normaliseren ze vaak je eigen gevoel of bezorgdheid. Dat maakt opvoeden een pak makkelijker! 
 
Je kan ook steeds rekenen op de aanwezige maatschappelijk werker, die voor je klaarstaat  met een luiersterd oor, tips en advies voor je (opvoedings)vragen. Ze helpt je ook graag verder bij administratieve vragen zoals kinderopvang of Groeipakket en helpt verder als je zoekt naar een ondersteunende dienst. 

De Opvoedingslijn

Een prangende opvoedingsvraag? Bel, mail of chat met de Opvoedingslijn; die bieden eerste hulp bij Opvoedingsgevallen!

Ouders, grootouders, stiefouders en andere opvoeders kunnen er anoniem terecht met al hun vragen over opvoeding, groot en klein.
Ze helpen je gratis verder en je krijgt een persoonlijk antwoord van een deskundige. 

Opvoedingsondersteuning door Kind en Gezin

Ouders met kinderen tot drie jaar kunnen  voor ondersteuning met hun verhaal, vragen of zorgen over opvoeding en de ontwikkeling van hun kindje terecht bij het Spreekuur Opvoedingsondersteuning . In een gesprek gaat een pedagogische medewerker van Kind en Gezin samen met jou aan de slag met jou opvoedingsvragen. Het spreekuur kan een hele hulp zijn en is volledig gratis.

Een afspraak maken kan via het telefoonnummer van Kind en Gezin  078 150 100 of in een contact met jou regio verpleegkundige.

Dienst Opvoedingsondersteuning

Bij onderstaande lokale afdelingen van ons Huis van het kind,  kunnen inwoners van eigen gemeente terecht  bij een medewerker voor hulp en/of doorverwijzing naar andere diensten.

Loopt het opvoeden moeilijk?

Opvoeden is een verhaal dat nooit af is. Kinderen groeien en vragen daardoor telkens een andere aanpak.
Daarnaast kunnen andere gebeurtenissen of zorgen zoals een echtscheiding, financiële zorgen of een verliessituatie extra stress veroorzaken, die de opvoedingssituatie erg kunnen belasten.  

Heb je het gevoel dat je vastloopt in de opvoeding van je kinderen? Ga dan het gesprek aan!

In de Jeugdhulp zijn heel wat diensten die kunnen helpen, hun ondersteuning is er op gericht opnieuw rust te brengen voor jou en je gezin! Enkele zijn rechtstreeks toegankelijk, voor andere diensten moet je eerst een 'toegangspoort' passeren voor je er een beroep kan op doen. Indien de thuissituatie escaleert  of onmogelijk wordt kunnen kinderen indien nodig ook tijdelijk opgevangen worden.

Centrum voor kinderopvang en gezinsondersteuning

Je zoekt als ouder hulp bij je vragen rond opvoeding, ontwikkeling en relatie met je kinderen? Een CKG begeleid gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar. Gedurende 6 maand bieden ze kosteloos begeleiding aan huis. Ze begeleiden je als ouder, maar nemen deze taak niet over. Samen staan ze stil bij wat zich bij jou, je kind en tussen de gezinsleden afspeelt om te zoeken naar andere manieren van aanpak. In de begeleiding worden alle gezinsleden betrokken en  andere personen of diensten die belangrijk zijn voor je gezin, als je hiermee akkoord gaat.
 
CKG Lentekind   bied begeleiding over onze hele regio         
CKG De kleine Kameel  werken in onze regio voor inwoners van Grobbendonk, Herentals, Herenthout en Olen        

Eén gezin één plan

Wanneer men wacht op een rechtstreeks toegankelijk jeugdhulpaanbod en deze op korte termijn geen aanbod kan doen, kunnen zowel professionals als de gezinnen zelf contact opnemen voor hulp bij Trefplaats Kempen:  Krachtwerk(t) - Een gezin - een plan!

Trefplaatsmedewerkers gaan samen met jou en je gezin op weg en vertrekken vanuit  jullie eigen- en gezinskrachten. In de gesprekken verkennen ze wat jullie vraag is en hoe jullie dit anders willen. Ze gaan samen met je hele gezin aan de slag en vertrekken vanuit je eigen vragen én krachten. Indien gewenst wordt er ook samenwerking gezocht met anderen. (familie, vrienden of andere professionelen). Dit alles krijgt vorm in een gezinsplan, hierin staan de doelen waar jullie als gezin graag aan willen werken op ieders eigen tempo. 

Jij of een begeleider kunnen Trefplaats van maandag tot vrijdag  (9u30-12u30) bereiken op het nummer: 014/14 04 49 

Maak samen een plan!

Samen een plan maken?
Als kind is het leuk om samen plannen te smeden, om samen spannende dingen te doen, om met elkaar te delen wat boeit en intrigeert. Als volwassenen zijn we dat soms heel erg verleerd. Soms al erg snel zelfs. Ineens kan delen niet meer veilig voelen. Ons hart open gooien of problemen met anderen delen lijkt te moeilijk en te zwaar. Toch kan het anders.
Meer dan we durven dromen zijn mensen wel bereid om ons te helpen. Net zoals wij dat wel willen doen voor anderen als men ons dat vraagt. Helpen met denken naar wat er allemaal toch kan. Helpen met kleine of grote praktische zaken; problemen met kinderen of jongeren, moeilijke echtscheidingssituaties, opvoedingsproblemen...

Je staat er niet alleen voor:
Samenredzaamheid bestaat echt. Via vzw Eigen Kracht Centrale kan beroep doen op vrijwilligers die belangloos en gratis willen begeleiden bij het opmaken van zo'n plan. Terwijl jij zelf blijft beslissen wie en wat je aan anderen wil vragen. 

Hulpverlening

Centrum voor Integrale Gezinszorg De Merode werkt met (aanstaande) gezinnen of alleenstaanden  die kampen met (een combinatie van) opvoedings-, relatie-, familiale- of samenlevingsproblemen. Ze zijn gespecialiseerd in begeleiden van jong (tier) ouderschap.

Thuisbegeleidingsdienst Cirkantvoor professionele ondersteuning in de opvoeding, bij het samenleven als gezin, bij schoolse problemen of zelfstandig gaan wonen kan je hiervoor terecht bij Cirkant. Zij werken herstelgericht en verzorgen crisisbegeleiding, begeleiding aan huis en ondersteunend verblijf.

Dagcentrum Kameleon Herentals organiseert begeleiding van kinderen tussen 6 en 18 jaar, met opvang na school en tijdens vakanties. Ze werken met het ganse gezin en hun context. Je kan bij deze dienst terecht na doorverwijzing, bv. door het CLB of de sociale dienst van je gemeente. 
 
Stop 4-7 Samen sterker terug op pad, is een vroeg interventie programma voor kinderen tussen 4 en 7 jaar met gedragsproblemen
 

Kindermishandeling

Kindermishandeling is iets waar je liever niet mee te maken krijgt.

Toch maken veel kinderen thuis geweld mee, op allerlei manieren. En dat is moeilijk om over te praten,  zowel  voor kinderen als voor ouders. Als kind ben je bang niet geloofd te worden, of onzeker over wat er zal gebeuren als je praat.  Als ouder geldt vaak hetzelfde, schaamte maakt de stap naar hulpverlening erg groot.

Het Vertrouwenscentrum  Kindermishandeling wil kinderen en ouders helpen om het terug veilig te maken.
Op hun website vind je informatie over hoe ze proberen te helpen om het geweld te stoppen. En hoe je als hulpverlener of als burger zelf de stap naar hulp kan zetten, zelfs als je eerst anoniem wil blijven.

 

Huis van het kind Middenkempen

Lierseweg 132 a
2200 Herentals