Informatie voor jouOpvoeding & ondersteuning

Opvoedingsondersteuning en hulpverlening

SpeelBabbel, voor speelplezier, steun en advies bij elkaar!

Ben je zwanger of heb je een (klein)kindje tussen 0 en 3 jaar? Dan verwelkomen we jullie graag in onze SpeelBabbel; een spel en ontmoetingsmoment voor de allerkleinsten
De SpeelBabbels gaan viertal keer per week door, afwisselend in elk van onze gemeenten. Je kan er vrijblijvend en gratis komen spelen met je kindje tussen 9.00 en 11.00u, wanneer het voor jou en je kindje past. 
 
Ouders en grootouders vinden en steunen er elkaar. Gezien de kindjes in eenzelfde leeftijdsfase zitten en ouders met dezelfde (opvoedings) situaties geconfronteerd worden, zijn verhalen van anderen herkenbaar en normaliseren ze vaak je eigen gevoel of bezorgdheid. Dat maakt opvoeden een pak makkelijker! 
 
Je kan ook steeds rekenen op de aanwezige maatschappelijk werker, die voor je klaarstaat  met een luiersterd oor, tips en advies voor je (opvoedings)vragen. Ze helpt je ook graag verder bij administratieve vragen zoals kinderopvang of Groeipakket en helpt verder als je zoekt naar een ondersteunende dienst. 

De Opvoedingslijn

Een prangende opvoedingsvraag? Bel, mail of chat met de Opvoedingslijn; die bieden eerste hulp bij Opvoedingsgevallen!

Ouders, grootouders, stiefouders en andere opvoeders kunnen er anoniem terecht met al hun vragen over opvoeding, groot en klein.
Ze helpen je gratis verder en je krijgt een persoonlijk antwoord van een deskundige. 

Opvoedingsondersteuning door Kind en Gezin

Ouders met kinderen tot drie jaar kunnen  voor ondersteuning met hun verhaal, vragen of zorgen over opvoeding en de ontwikkeling van hun kindje terecht bij het Spreekuur Opvoedingsondersteuning . In een gesprek gaat een pedagogische medewerker van Kind en Gezin samen met jou aan de slag met jou opvoedingsvragen. Het spreekuur kan een hele hulp zijn en is volledig gratis.

Een afspraak maken kan via het telefoonnummer van Kind en Gezin  078 150 100 of in een contact met jou regio verpleegkundige.

In gesprek over opvoeding

Het is heel normaal om opvoedingsvragen te hebben tijdens het opgroeien van je kind. Veel ouders hebben vragen over onderwerpen zoals driftbuien, slapen, eten, omgaan met emoties en communicatie met je kind...

Als je merkt dat je even ondersteuning nodig hebt, kan het nuttig zijn om hulp te zoeken bij een psycholoog of een andere deskundige op het gebied van opvoeding. Zij kunnen je verder op weg helpen met praktische tips en begeleiding, zodat je je zekerder voelt in je rol als ouder. Onthoud dat je er niet alleen voor staat en dat het vragen om hulp een teken van kracht is.

Je vind de erkende psychologen die werken rond opvoeding in onze buurt hier.

Mutualiteiten komen vaak tussen in de kostprijs van een begeleiding, neem dus zeker even contact op met je mutualiteit om dit na te vragen!

Loopt het opvoeden moeilijk?

Opvoeden is een verhaal dat nooit af is. Kinderen groeien en vragen daardoor telkens een andere aanpak. Daarnaast kunnen andere gebeurtenissen of zorgen zoals een echtscheiding, financiële zorgen of een verliessituatie extra stress veroorzaken, die de opvoedingssituatie erg kunnen belasten. 

Heb je het gevoel dat je vastloopt in je gezin? Ga dan het gesprek aan, neem contact op met Jeugdvraag op maat.

Bij hen kan je terecht met elke jeugdhulpvraag. Een multidisciplinair team bemant het onthaal en luistert onbevooroordeeld naar jouw verhaal. Samen gaan ze op pad met jouw gezin en iedereen die mee betrokken is. Het JOM-team is dagelijks telefonisch bereikbaar op het nummer 014/14 04 49 (maandag: 13u-16u / dinsdag: 17u-20u /woensdag, donderdag en vrijdag  9u-12u)

Centrum voor kinderopvang en gezinsondersteuning

Je zoekt als ouder hulp bij je vragen rond opvoeding, ontwikkeling en relatie met je kinderen? 
Een CKG begeleid gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar. Gedurende 6 maand bieden ze kosteloos begeleiding aan huis. Ze begeleiden je als ouder, maar nemen deze taak niet over. Samen staan ze stil bij wat zich bij jou, je kind en tussen de gezinsleden afspeelt om te zoeken naar andere manieren van aanpak. In de begeleiding worden alle gezinsleden betrokken en  andere personen of diensten die belangrijk zijn voor je gezin, als je hiermee akkoord gaat.
 
 
CKG Lentekind ondersteunt gezinnen over onze heel regio Neteland.     
CKG De kleine Kameel werkt in onze regio voor inwoners van Grobbendonk, Herentals, Herenthout en Olen.       

Krachtgericht werken

Trefplaats Jeugdhulp Kempen biedt coaching aan huis die we omschrijven als krachtgericht, netwerkgericht en verkennend. 

Binnen Krachtwerk(t) ondersteunt men jou gezin om de regie opnieuw in handen te nemen. Ze nemen zo weinig mogelijk over, maar stimuleren en activeren het gezin om samen met hun netwerk aan de slag te gaan. Dit in de vorm van doelstellingen en acties. Deze kunnen een plaats krijgen in het gezinsplan.

Hier kunnen andere mensen bij betrokken worden: eigen netwerk, professionele hulp- en dienstverleners, zorgaanbieders, mensen, diensten en organisaties uit de nabije omgeving. Ook tijdens de uitvoering van het Gezinsplan blijven we betrokken indien nodig. We willen gezinnen helpen de regie over hun leven te behouden en gepaste ondersteuning te vinden.

Andere ondersteunende acties zijn mogelijk inzetbaar; Burgers aan Zet , een ELP- eerstelijns pscychologisch traject  of diagnostiek trajact.

Een traject duurt zo lang als nodig en zo kort als mogelijk. Indien er vragen onbeantwoord blijven, verkennen we samen welk hulpverleningsaanbod het meest passend is.

Jij of een begeleider kunnen Trefplaats bereiken op het nummer van Jeugdvraag op maat JOM: 014/14 04 49 

Jeugdhulp

In de Jeugdhulp zijn heel wat diensten die kunnen helpen, hun ondersteuning is er op gericht opnieuw rust te brengen voor jou en je gezin! Enkele zijn rechtstreeks toegankelijk, voor andere diensten moet je eerst een 'toegangspoort' passeren voor je er een beroep kan op doen. Indien de thuissituatie escaleert  of onmogelijk wordt kunnen kinderen indien nodig ook tijdelijk opgevangen worden.
 
Centrum voor Integrale Gezinszorg De Merode werkt met (aanstaande) gezinnen of alleenstaanden  die kampen met (een combinatie van) opvoedings-, relatie-, familiale- of samenlevingsproblemen. Ze zijn gespecialiseerd in begeleiden van jong (tier) ouderschap.

Thuisbegeleidingsdienst Cirkantvoor professionele ondersteuning in de opvoeding, bij het samenleven als gezin, bij schoolse problemen of zelfstandig gaan wonen kan je hiervoor terecht bij Cirkant. Zij werken herstelgericht en verzorgen crisisbegeleiding, begeleiding aan huis en ondersteunend verblijf.

Dagcentrum Kameleon Herentals organiseert begeleiding van kinderen tussen 6 en 18 jaar, met opvang na school en tijdens vakanties. Ze werken met het ganse gezin en hun context. Je kan bij deze dienst terecht na doorverwijzing, bv. door het CLB of de sociale dienst van je gemeente. 

Kindermishandeling

Kindermishandeling is iets waar je liever niet mee te maken krijgt.

Toch maken veel kinderen thuis geweld mee, op allerlei manieren. En dat is moeilijk om over te praten,  zowel  voor kinderen als voor ouders. Als kind ben je bang niet geloofd te worden, of onzeker over wat er zal gebeuren als je praat.  Als ouder geldt vaak hetzelfde, schaamte maakt de stap naar hulpverlening erg groot.

Het Vertrouwenscentrum  Kindermishandeling wil kinderen en ouders helpen om het terug veilig te maken.
Op hun website vind je informatie over hoe ze proberen te helpen om het geweld te stoppen. En hoe je als hulpverlener of als burger zelf de stap naar hulp kan zetten, zelfs als je eerst anoniem wil blijven.

 

Dienst Opvoedingsondersteuning

Bij onderstaande lokale afdelingen van ons Huis van het kind,  kunnen inwoners van eigen gemeente terecht  bij een medewerker voor hulp en/of doorverwijzing naar andere diensten.

Huis van het kind Middenkempen

Lierseweg 132 a
2200 Herentals