Informatie voor jouRechten & voordelen

(Budget) Bewust winkelen

Wie kringt, die wint!

De Kringwinkel zamelt zo veel mogelijk herbruikbare materialen voor het dagelijkse leven in, huisraad, meubels, kleding, electronica, speelgoed, boeken... Je kan ze zelf bij de kringwinkel binnen brengen of gratis laten ophalen bij je thuis.

In de Kringwinkel worden de ingezamelde materialen tegen lage prijzen te koop aangeboden, opdat ze een nieuw leven krijgen in een nieuw gezin! Een milieubewuste en energiezuinige keuze! 

Ga er zeker een kijkje nemen. 

De Dorpelshop

De Dorpelshop is een kleine tweedehandskledingwinkel in Herentals, open voor bezoekers op woensdag en vrijdag vanaf 13u30 tot 16u00. Ook hier zijn de prijzen bewust heel laag gehouden. Mensen met een dorpelkaart of een vrijetijdspas (Verhoogde Tegemoetkoming van het ziekenfonds) krijgen een extra korting van 50%. Wanneer een bezoeker uitzonderlijk in een heel moeilijke situatie zit, kan er na een gesprek met de coördinator of een lid van het permanentieteam eventueel ook een uitzondering gemaakt worden. Twee keer per jaar wordt tijdens de koopjesperiode alles aan bodemprijs uitverkocht.

Heb jij nog degelijke kledij te geef? Die kan je tijdens de openingsuren steeds  afgegeven!

Sociale Kruidenier

De sociale kruidenier is een kleinschallige buurtwinkel waar mensen met een  beperkt inkomen met korting basisproducten kunnen kopen. Ze worden geörganiseerd door lokale besturen, die zo kwetsbare gezinnen de kans willen geven  om aan democratische prijzen gezond voedsel aan te kopen.  Je kan er terecht na toeleiding door de sociale dienst en moet voldoen aan bepaalde (inkomens)voorwaarden.

In sommige van onze gemeenten worden er ook voedselbedeling gedaan, om mensen en gezinnen die niet rond komen verder te helpen in de moeilijke tijd die ze doorstaan. Kan je zelf ondersteuning gebruiken? Neem dan zeker contact op met de sociale dienst van jou gemeente, zij kunnen je gericht informeren en doorverwijzen als je in aanmerking komt voor deze hulp!

Bewust consumeren

Gezond koken moet niet altijd duur zijn. Op het internet vind je heel wat tips om een gezonde maaltijd voor je gezin te maken met een klein budget:Zoals hier: Recepten voor €2,5 per persoon op Budgetkoken 

Tips om budgetbewust te winkelen vind je ook hier: Voedingscentrum Tips om goedkoop inkopen te doen of op de website van CM: budgetvriendelijk kopen

Heb je soms geen idee waar je verdiende euro's op het einde van de maand heen zijn gegaan? Achterhaal waar je je centen aan uitgeeft en stel een evenwichtig huishoudbudget samen met het Gezinskasboek Gezinsbond. In dit boekje noteer je telkens je inkomsten en uitgaven. Zo krijg je een gedetailleerd beeld van je budget en van uitgaven waarop je kan besparen.

 

Huis van het kind Middenkempen

Lierseweg 132 a
2200 Herentals