Informatie voor jouOnderwijs

Naar de kleuterschool!

Klaar voor de start?

De ontwikkeling van elk kind loopt anders. Is jouw kindje klaar om de stap naar de peuterklas te zettenBij twijfels ga je best even in gesprek met de leerkracht, die kan je helpen bij je beslissing.
 
Je kan je kleuter alvast goed voorbereiden. Betrek je kindje zo veel mogelijk bij het proces, door bijvoorbeeld samen de school te bezoeken, af en toe even bij iemand anders te laten blijven, samen boekjes te lezen en te vertellen over de kleuterklas... Of, ga samen een boekentas kopen en verken en oefen regelmatig met wat er allemaal in zit. Bij Klasse geven ze je hierover heel wat info en tips!
 
Met de aftelkalender en een speelkaart kan je thuis aan de slag! 
 

Zindelijkheid

Zindelijkheid worden en naar school gaan zijn voor veel ouders verbonden. Een peuter wordt meestal zindelijk tussen de 2 en de 4 jaar. Gezien zindelijk worden een proces is dat je kan stimuleren, maar niet forceren, zijn niet alle kleuters zindelijk voor ze naar school gaan

Een school kan je kindje niet weigeren als het nog niet (helemaal) zindelijk is, maar mag wel van jou verwachten dat je aan de zindelijkheid van je kind blijft werken.
 
Met vragen over of moeilijkheden bij zindelijk worden kan je terecht bij de regio verpleegkundigen van Kind en Gezin. Zij organiseren twee keer per jaar een  online workshop voor ouders of helpen je graag persoonlijk verder! 
 

Instapdagen in de kleuterschool

Vanaf wanneer kan je kleuter naar school?

Per schooljaar zijn er vaste instapdata voor kleuters vanaf 2,5 jaar (na elke schoolvakantie, 1e schooldag van februari en na Hemelvaartsdag). Wordt je kind 2,5 jaar op een instapdatum, dan mag het al vanaf die dag naar school. Vanaf 3 jaar gelden de instapdata niet, vanaf dan kan je kindje elke schooldag starten in de kleuterklas.


Schoolplicht?

In het Vlaamse onderwijssysteem zijn kleutertjes  tot 5 jaar zijn niet verplicht om naar school te gaan. Toch is het raadzaam om je kindje vroeger naar school te laten gaan; het leert er taal, sociale vaardigheden en wordt er door het gespecialiseerd spelaanbod gestimuleerd in zijn ontwikkeling!

Alles over de organisatie van ons schoolsysteem vind je ook op de Onderwijskiezer, een handige website voor nu en later!

Toeslagen binnen het Groeipakket

Kleutertoeslag

Alle kleuters van 3 jaar die ingeschreven zijn in een kleuterschool  en voldoende aanwezig zijn op school, hebben recht op een kleutertoeslag binnen hun Groeipakket. Deze kleutertoeslag kan tweemaal toegekend worden, zowel op de leeftijd van 3 jaar (ingeschreven in school) als op de leeftijd van 4 jaar (nog steeds ingeschreven én voldoende aanwezigheid op school).   Deze toeslag wordt automatisch uitbetaald, je hoeft er zelf niets voor te doen.

Schooltoeslag

Vanaf drie jaar kunnen kinderen jaarlijks een schooltoeslag  krijgen. Ook voor deze toeslag  moet je geen aanvraag doen, hij wordt  automatisch toegekend als je er recht op hebt. Het recht op een schooltoeslag wordt bepaald door drie factoren: gezinsinkomen, les volgen in een erkende school en voldoende dagen aanwezigheid op school.

Huis van het kind Middenkempen

Lierseweg 132 a
2200 Herentals